geschreven door abbGrowers

abbGrowers lanceert eerste aanplant in Nederland van Sekoya blauwe bes

Deze week was het dan zover. De blauwe bessen planten van het programma Sekoya zijn geplant op het veld in de buurt van Horst. abbGrowers is het enige Nederlandse bedrijf dat de licentie heeft voor Sekoya in Nederland.

Het aanplanten vond plaats op een koude maar prachtige dag, waarin de zon zich liet zien in een mooie wolkenlucht. Dat zorgde al vast voor een goede start voor de planten. In de al opgemaakte zandruggen werden eerst machinaal de plantgaten gemaakt door de telers. Daarna was het tijd om de planten in de grond te zetten, wat nog echt handwerk is. Nog even stevig aandrukken en de plant mag haar best gaan doen. Om het volgende jaar haar eerste blauwe bessen te laten oogsten en proeven.

Waarom is abbGrowers zo enthousiast over Sekoya? Sekoya staat voor twee rassen blauwe bessen: Crunch en Grande. Deze rassen volgen elkaar op in de oogstperiode die twee  maanden duurt. Het bijzondere aan Sekoya is dat het hier gaat om blauwe bessen rassen met onderscheidende eigenschappen die in de teelt en afzet van belang zijn. Deze blauwe  bessen munten uit in smaak, grootte, houdbaarheid en hardheid. Vooral de laatste twee eigenschappen kunnen veel betekenen voor het verruimen van mondiale afzetmogelijkheden.

abbGrowers beschikt nu over een veld waar 4 hectare planten zijn aangelegd. Volgend jaar komen daar nog eens 10 hectare bij. Dat de plant ook veelbelovend is in opbrengst, blijkt wel uit de verwachte productiegegevens. Na 5-6 jaar wanneer de plant in volle productie is, zal deze uitkomen op 15.000 kg per hectare.

Meer weten of heeft u vragen? Neem dan contact op met Fred Douven (CEO) abbGrowers, tel. 077-2300001 of info@abbgrowers.com

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.