geschreven door abbGrowers

Fred Douven, abbGrowers: "Onzekerheid hangt boven markt van blauwe bessen"

Tholen - De markt voor blauwe bessen verloopt momenteel zeer fragiel, constateert Fred Douven van abbGrowers uit Horst. "Bij de telers in Spanje, maar ook in Marokko zijn er niet genoeg werkers voorhanden. Dat heeft invloed op de beschikbaarheid en dat maakt het erg lastig om de programma's in te vullen."

"Het Chileense seizoen hebben we dit voorjaar goed afgesloten, maar toen het Corona-virus uitbrak, had dat een forse impact op het Spaanse en Marokkaanse seizoen. Telers met meerdere teelten, zoals aardbeien en blauwe bessen, kiezen dan toch voor de oogst voor een product dat het beste betaald wordt. Tegelijkertijd zagen we de transportprijs omhoog gaan, al is die nu redelijk gesetteld", vertelt Fred.

"Aan de vraag ligt het niet, die is momenteel hoog. In elk land in Noordwest-Europa zijn er wekelijks wel blauwe bessen in de actie, maar door de onzekerheid is het lastig om promoties te plannen. Ik verwacht daarom ook wel dat de prijzen, hoewel ze nu op een redelijk niveau liggen, verder zullen stijgen door de onzekerheid in de markt. De hele markt is een soort spotmarkt geworden. Daarbij zit ook het weer in Spanje niet helemaal mee", constateert Fred.

Voorlopig is de aanvoer nog afkomstig uit de zuidelijke landen. abbGrowers zal het bessenseizoen vanaf week 23 vervolgen met de bessen uit Servië, gevolgd door de producties van de Nederlandse en Poolse teelt. "Ik hoop van harte dat we daar niet met dezelfde oogstproblemen te maken krijgen", besluit Fred.

 

Voor meer informatie:
Fred Douven
abbGrowers
Industriestraat 11
5961 PG Horst
sales@abbgrowers.com 
www.abbgrowers.com

 

Bron: agf.nl, publicatiedatum 23-4-2020

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.