geschreven door abbGrowers

Fred Douven en Guus Coppus, abbGrowers: “Nieuwe premium saplijn, bessen in 1 kg verpakking en asperges per container"

Tholen - "Alles uit de blauwe bessen halen", dat is het credo van abbGrowers uit Horst. De vraag om een breder zachtfruitpakket aan te bieden laat Fred Douven dan ook steevast links liggen. "In die blauwe bessen zit nog zo ongelofelijk veel potentie. Jaarlijks groeit de markt met 15 tot 18% en het is inmiddels de zevende aangekochte fruitsoort in de supermarkt. Gedurende de hele dag worden er steeds meer blauwe bessen gegeten. De retailers spelen hier goed op in door een grotere keuze in het aantal verpakkingen, het aanbieden van diepgevroren blauwe bessen en vooral door de verkoop van flessen met blauwe bessensap."

Vijftien jaar terug startte het teeltbedrijf al met het persen en bottelen van haar eigen bessen. Inmiddels is Guus Coppus, na een carrière van 40 jaar bij Lutèce/Greenyard aangetreden als sales manager Prepare van abbGrowers, waar hij na een jaar meegedraaid te hebben in de verkoop van de verse blauwe bessen, zich volledig op de sapbusiness gaat richten. "Ik ben zeer enthousiast over het product. We produceren op ambachtelijke wijze en er gaan geen voedingsstoffen verloren. Het sap is 100% puur, zonder toevoegingen. Zo bevat een fles van 750 ml sap 1 kg verse blauwe bessen en voor een flesje van 200 ml is dat 270 gram."

Premium lijn
"We richten ons met de sappen vooralsnog op de streek- en boerderijwinkels, speciaalzaken, bakkerijen en kleinschalige retail. Nieuw is dat we binnenkort naast het B-Berry sap ook een nieuwe premium lijn B-Berry juice introduceren. Het geheim van dit premium sap ligt in de toprassen die hiervoor zijn geselecteerd, waardoor het een fantastische smaak en kleur krijgt. We hopen dat we hiermee een introductie kunnen maken in het restaurant voor de alcoholvrije Bob of in het schap naast de alcoholvrije wijnen", vertelt Guus. "We hebben zowel de premium- als standaardetiketten beschikbaar in het Nederlands, Engels of meertalig en de standaardfles is ook met private label te leveren."

Het seizoen voor verse blauwe bessen heeft momenteel met de nodige uitdagingen te maken. "Marokko loopt ver achter in de productie en krijgt er in veel gevallen de oogst niet af. Daarbij heeft het koude voorjaar de Spaanse productie zeker drie weken teruggezet. Tel daarbij op dat Chili drie weken eerder van de markt was door zware regenval en je hebt de huidige marktsituatie in een notendop", vertelt directeur Fred Douven.

Verpakkingen tot 1 kilo
Toch gaan de prijzen volgens hem niet skyhigh. "Dat laat de bessenmarkt de laatste jaren niet meer gebeuren. Voorheen gingen de bessen in een krappe markt nog weleens richting de 12-13 euro per kilo, maar die tijd is voorbij. Van een niche-product zijn de blauwe bessen dan ook een primair artikel geworden in het AGF-schap. Zag je voorheen vaak één verpakking, tegenwoordig zijn het er vaak al twee of drie verpakkingen verkrijgbaar. Heb je zware tekorten zoals nu, dan gaan retailers nog wel terug naar 125 gram, maar 250 tot 650 gram is de nieuwe norm geworden en dat loopt tegenwoordig zelfs op naar verpakkingen van 1 kilo."

Sekoya-programma
Voor het Noord-Europese seizoen is het volgens hem nog vroeg om een inschatting te maken. "We zijn net de winter uit. Een aantal rassen heeft al wel te maken gehad met lichte vorstschade, maar het is te vroeg om op te maken hoe groot die zal uitvallen. Mogelijk zullen er tekorten zijn in het Noord-Europese seizoen, maar de extreme groei van het areaal in zuidelijke landen als Marokko en Spanje, maken dat die landen veel meer impact hebben op het totaal dan de Noord-Europese productie."

Hoewel er de laatste jaren wereldwijd veel blauwe bessen zijn aangeplant, vreest Fred niet voor een verzadiging van de markt. "Ik zie nog enorme kansen die er liggen op markten waar de consumptie nog altijd enorm laag is. Bovendien gaat het de laatste jaren erg hard met de ontwikkeling van nieuwe rassen. Die hebben echt een enorme verbeterslag gemaakt in houdbaarheid, smaak en bite. Zelf zetten wij bijvoorbeeld ons Sekoya-programma uit in zeven Europese landen, maar ook in Afrikaanse landen als Marokko, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Om risico's te beperken vullen we het aan met aanvoer vanuit Peru en Mexico zodat we onze klanten jaarrond van een uniforme kwaliteit hoogwaardige blauwe bessen kunnen voorzien."

Asperges per container uit Peru en Mexico
Een andere tak van sport waar abbGrowers al jaren sterk in is, zijn de asperges. "Vanaf juli gaan we volledig over op de groene asperges uit Peru. Nieuw dit jaar is dat we alle asperges in bulk laten binnenkomen. Het voordeel voor de klant is dat alle asperges hier nog eens worden nagekeken en als het nodig is wordt er nog een droog voetje afgesneden en worden de asperges klantspecifiek verpakt", vertelt Fred. Een andere noviteit is dat het bedrijf dit jaar containers uit Peru en Mexico laat binnenkomen. "Ik weet dat al veel partijen dit hebben geprobeerd en dat het ook vaak niet is gelukt. Maar wij verwachten er na vier jaar testen en voorbereiden een succesvol antwoord op te hebben gevonden en gaan zeventien weken een programma voeren met asperges per container."

Ook voor de asperges ziet hij nog veel groeipotentie. "Nu wordt het gros van de groene asperges per 450 gram verpakt en de witte per 500 gram, maar ik vraag me af of dit ook aansluit bij de wens van de consument. Supermarkten gaan steeds meer naar een gepersonaliseerd aanbod toe en de vraag is of je een eenpersoonshuishouden alleen maar de mogelijkheid moet geven om een halve kilo te kopen. Door het product hier op locatie te verpakken, kunnen we de supermarkt de keuze geven, of dat nu los, op een schaaltje of met topseal is. Ook de juiste informatie over de toepassingen is van groot belang. Je wilt niet weten hoeveel consumenten de asperges nog op het aanrecht bewaren in plaats van koud in de koelkast. Bij een Zwitserse retailer gaan we dit seizoen een barbecue-pakket leveren met witte en groene asperges en drie soorten paprika's. Daar verwachten we heel veel van!"

Voor meer informatie:
Fred Douven / Guus Coppus
abbGrowers
Tel: 077 2300004
sales@abbgrowers.com    
www.abbgrowers.com

Bron: AGF.nl
Auteur: Izak Heijboer
 

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.