geschreven door abbGrowers

Samenvallen seizoenen nekt blauwe bessen markt

Afgelopen blauwe bessen seizoen kende een ongekend verloop van samenvallende seizoenen en lagere oogstvolumes.

Late productie Zuid-Europa
De blauwe bessen aanvoer uit Spanje en Marokko kwam dit jaar laat op gang. Daardoor kregen we eind maart begin april te maken met problematisch grote tekorten.
Op het moment dat de volumes beschikbaar waren, kwam alles tegelijkertijd en kwamen de prijzen onder druk te staan.
Voor de Spaanse telers is het seizoen dan ook slecht verlopen want de hoge prijzen van het begin van het seizoen konden dit niet compenseren.

Vroege Servische bessen oogst
Na het Spaanse en Marokkaanse seizoen heeft abbGrowers de blauwe bessen van haar Servische telers kunnen leveren. Dit eerste “Servische”seizoen dat abbGrowers nu onder eigen vlag heeft gedraaid werd gekenmerkt door een heel vroege start. Al in de derde week van mei startte de productie, 10 dagen eerder dan normaal. De eerste bessen waren van zeer goede kwaliteit. Daarna heeft een lange periode van regen er voor gezorgd dat half juni de laatste 20% van de oogst niet meer van zo’n goede kwaliteit was en zagen we te veel zachte bessen.  De Servische telers hadden al met al een mooi seizoen.

Overproductie in juli
Eind juni waren alle landen in productie. Van Italië, Spanje tot aan Nederland, Duitsland en Polen. In de hele maand juli was een overproductie waardoor de prijzen wegzakten.
Vanaf eind augustus werd duidelijk dat er tekorten zouden optreden tegen het einde van het Nederlandse seizoen. Daar kwam bij dat aanvoer uit Argentinië en Peru ook later was. Het lage aanbod ging gepaard met hogere prijzen.
In week 38 was het Europese seizoen voorbij, vier weken eerder dan vorig jaar.

Conclusie
“Gemiddeld genomen is de productie in de Zuid-Europese landen dit jaar 20% lager geweest en in de Noord-Europese landen 25-40% lager.
Dit heb ik nog nooit mee gemaakt, “ concludeert Fred Douven. “De weersomstandigheden veroorzaakte een late start van de oogst in het zuiden, en door de hoge temperaturen volgden noordelijke landen eerder. De hoge temperaturen hadden ook een kortere productie periode tot gevolg.”

De kwaliteit van de blauwe bes was goed, maar de maatvoering bleef achter. Door de kleinere bessen bleef het volume achter. De verwachting is dat in Nederland 35 tot 40 % minder is geoogst. De telers zijn ondanks dat toch over het algemeen wel tevreden omdat door goede samenwerking het maximale rendement is gehaald.”

 

25-9-2018

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.