geschreven door abbGrowers

abbGrowers Servië oogst eerste blauwe bessen

De eerst blauwe bessen in Servië zijn geoogst door de blauwe bessen telers van abbGrowers Servië. De broers Marco en Luca Maksimović die 30 telers onder hun vleugels hebben, vertegenwoordigen abbGrowers Servië.

 abbGrowers vindt een eerlijke prijs voor de teler heel belangrijk. De telers hebben voor abbGrowers gekozen in 2017 en hebben sindsdien goed gebruik kunnen maken van de teelt- en marktkennis van abbGrowers in Nederland. Kwaliteit staat ook bij de broers Maksimović  hoog in het vaandel.

Samenwerking met abbGrowers

“Ons blauwe bessen bedrijf, Maksimovic Brothers Doo, is het verlaadpunt van de blauwe bessen productie in Servië”, vertellen de broers Marko en Luka Maksimovic.

“We hebben hier in Servië een Vereniging van Blauwe bessentelers opgericht, die nu uit meer dan 30 leden bestaat en nog steeds groeit.

Fred Douven (CEO abbGrowers) heeft ons gevraagd om ons aan te sluiten bij abbGrowers om zo elkaar te versterken. Onze telersvereniging zet zich sindsdien in voor de productie van uitsluitend abbGrowers Servië, een door abbGrowers opgerichte entiteit om de telersvereniging beter van dienst te zijn. “


Fred Douven legt zijn motivatie uit voor de oprichting van abbGrowers Servië: “Ik was op zoek naar een teeltgebied waar blauwe bessen geoogst konden worden, in de periode dat de oogst in Zuid-Europa afneemt en het Noord Europese seizoen nog niet op volle sterkte is.

Omdat we minder afhankelijk willen zijn van derden, en de teler zelf de eerlijke prijs voor zijn product willen betalen, hebben we voor een eigen vestiging in Servië gekozen. Bovendien kunnen we zelf direct monitoren hoe alles verloopt: het oogstproces, hoeveel kilo’s kunnen we verwachten en hoe is de kwaliteit. Daarnaast is Servië een mooie springplank om  de blauwe bessen consumptie op de hele Balkan uit te rollen.”

“Wij willen met elkaar het beste uit onszelf halen. De vele bezoeken van Fred en ontmoetingen met ons persoonlijk en onze leden van de telersvereniging heeft dit versterkt, benadrukt Marco.
 

Groei van areaal

“In 2016 zijn we begonnen met 1,2 hectare met voor 80% het blauwe bessen ras Duke en 20% Huron. Een jaar later hebben we 2 hectare Duke en Draper geplant. En de laatste aanplant was in 2018 met nog eens 3 hectare Duke, “vertelt Marco.

Ons doel is om 10 ha met ongeveer 50.000 planten aan te planten. Elke verdere uitbreiding zou worden beperkt door een gebrek aan arbeidskrachten, gezien de samenstelling en de verspreiding van de percelen, wordt dit moeilijker aan te sturen. In het voorjaar van 2021 willen we nog een hectare aanplanten.

We gebruiken de modernste irrigatiesystemen met waardoor pH- en EC-controle een stuk gemakkelijker wordt.”

 

De ontwikkeling van het huidige teeltseizoen

“De teelt had dit jaar zijn ups en downs, vult Luka aan. Enige lentevorst nabij rivieren en hoger gelegen percelen, onverwachte sneeuw tegen eind maart en grote temperatuurveranderingen in een korte periode. Maar alles bij elkaar en vooruit kijkend, verwachten we dat het weer een geweldige seizoen zal worden.

Dit jaar zal de oogst in week 24 beginnen en dan kunnen we het ras Duke leveren tot week 28. Daarna volgt de Aurora tot week 34, maar in aanzienlijk kleinere hoeveelheden. We kijken dit jaar uit naar de tweede helft van het seizoen met de latere rassen omdat dit de eerste serieuze productie wordt.”

“De kwaliteit zal de verwachtingen overtreffen omdat alle telers er fulltime en op dezelfde manier aan werken. Ook wij, bij abbGrowers Servië, doen ons best om het fruit vers van het teeltbedrijf in 72 uur te leveren bij abbGrowers Nederland zoals we de voorgaande jaren deden,” besluiten de broers Marco en Luka eensgezind.

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.