geschreven door abbGrowers

Na moeizame start vlotte afzet Hollandse blauwe bessen

Fred Douven, abbGrowers:

"

Tholen - Het Hollandse blauwebessenseizoen kende dit jaar geen eenvoudige start. "Veel producties vielen tegelijk, waardoor er een grotere productie was dan vraag in de markt met lage prijzen als gevolg. Door de weersomstandigheden viel toen ook de kwaliteit nog niet mee en bovendien hadden de telers veel last van hongerige spreeuwen die zin hadden in blauwe bessen", vertelt Fred Douven van abbGrowers.

Inmiddels is de markt behoorlijk opgeleefd. "We zitten nu halverwege het seizoen en de kwaliteit is uitstekend. Daarbij hebben we de grote hausse aan blauwe bessen uit Oekraïne, Servië, Roemenië maar ook Nederland nu wel gehad, dus ik verwacht dat de prijzen alleen maar verder zullen stijgen", zegt Fred. "In hoeverre het aanbod verder afneemt, is grotendeels afhankelijk van het weer. Oost-Europa zal op tijd klaar zijn. Blijft het droog, dan hebben we nog wel een tijdje voldoende aanbod in Noord-Europa."

Het overzeese seizoen werd dit jaar vanuit Peru al vroeg afgetrapt met de eerste containers die in week 29 al arriveerden. "De komende weken gaan Zimbabwe en Namibië van start, direct gevolgd door Zuid-Afrika. In Zuid-Amerika zullen de producties weer hoog zijn, men verwacht opnieuw een groei van 30%. Hoe het seizoen in Afrika zal verlopen, vind ik lastiger te voorspellen. Dit seizoen moet nog beginnen en die landen exporteren ook een behoorlijk deuntje naar het Midden-Oosten."

Vooralsnog zullen de Nederlandse supermarkten het lokale product prefereren, verwacht Fred. "Ik vind dat de Nederlandse supermarkten goede zaken doen in het promoten van Nederlands product. Aldi en Jumbo voorop, zij kiezen deze zomer voor 100% Nederlands product. Ook zijn er veel acties met lokale blauwe bessen gepland. Pas vanaf week 38 zal de markt volledig overgaan op bessen uit Zuid-Amerika en Afrika."

Bron: agf.nl

 

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.