geschreven door abbGrowers

Voorjaarsvorst en hitte hebben er ingehakt bij Noord-Europees blauwe bessenseizoen

Het Hollandse blauwe bessenseizoen gaat alweer de staart van het seizoen in. Volgens Fred Douven van abbGrowers is het geen topjaar geworden als gevolg van Corona-invloeden en voorjaarsvorst. "De nachtvorst heeft er harder ingehakt dan we allemaal dachten en dat geldt eigenlijk voor heel Noord-Europa. De hoge temperaturen hebben vervolgens ook niet veel goed gedaan. De volumes liggen wel tot 50% lager."

"De verwachting is nu dat seizoen versneld tot een einde komt. Een aantal telers zijn al bijna klaar met de pluk. Met een week of twee is het wel gebeurd met de grote volumes", verwacht de teler.  "Overschotten zijn er dit seizoen niet geweest, maar tot enorm hoge prijzen heeft het niet geleid omdat de Corona-crisis de afzet richting horeca en foodservice ook danig in de war heeft geschopt. Prijzen zijn daarom op een redelijk stabiel gebleven het hele seizoen door en we hebben geen extreme prijzen gehad, zowel niet omhoog als omlaag."

De teelt in Servië waar abbGrowers grootschalig blauwe bessen produceert, is volgens Fred goed verlopen. "De telers zijn allemaal dik tevreden. De volumes en kwaliteit van de bessen waren goed. Men had redelijk weer alleen niet helemaal de gewenste maatsortering. Daarbij startte de oogst vijftien dagen later dan vooraf geprognosticeerd, wat leidde tot een kort en heftig seizoen. In vier weken was het seizoen voorbij, maar we zijn dit jaar wel 130% gegroeid in volume in Servië."

Inmiddels is ook het overzeese seizoen onderweg. "De eerste containers uit Peru kwamen in week 32 al binnen, middenin het Europese seizoen, maar door de tekorten op de markt bleef de afzet goed doorlopen. Peru komt nu in volle productie en de volumes komen nu gestaag af. Er wordt wel 40-50% meer product dan vorig jaar verwacht", vertelt Fred. Hij vreest niet voor een overaanbod op de markt. "De markt voor blauwe bessen heeft zijn verzadigingspunt nog niet bereikt, vorig jaar is er bijvoorbeeld geen enkel moment een overschot vanuit Zuid-Amerika geweest."

Veel vertrouwen heeft Fred bovendien in de Sekoya-bessen Crunch en Grande die dit jaar voor het eerst zijn aangeplant en waarvan abbGrowers in Nederland de exclusiviteit heeft "Deze blauwe bessen, die vooral geschikt zijn voor de teelt in Noord-Europa, munten uit in smaak, grootte, houdbaarheid en hardheid. Vooral de laatste twee eigenschappen kunnen veel betekenen voor het verruimen van mondiale afzetmogelijkheden. In de smaakpanels die zijn uitgevoerd komen deze rassen standaard als eerste uit de bus."

 

Bron: agf.nl

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.