geschreven door abbGrowers

PET verpakking voorkomt verspilling

Blauwe bessen koopt de consument het liefst als deze er goed van kleur uitzien en zonder beschadigingen in de winkel liggen. De juiste temperatuur en verpakking is nodig om te garanderen dat de bessen er zo mooi en lekker uit blijven zien. abbGrowers de teler, sorteerder en verpakker van blauwe bessen is ervan  overtuigd dat PET verpakking heel veel verspilling voorkomt en een verantwoorde keuze is.

 De juiste temperatuur
De blauwe bes is fruit dat goed te bewaren is, mits goed gekoeld. Denk dan aan een temperatuur van 2 graden Celsius. De juiste temperatuur is van groot belang gedurende het hele proces, van pluk tot het sorteren, verpakken en transporteren van de bessen naar de klant.

De keuze voor het verpakken van de bessen in een plastic bakje, roept wel eens vragen op. Zijn er geen andere mogelijkheden? Want de milieu bewuste consument wil van het plastic af.

Het niet verpakken van blauwe bessen is geen keuze, het is nu eenmaal geen appel die we los in het schap kunnen leggen. Blauwe bessen zijn een kwetsbaar en valt niet voor niets onder de groep zachtfruit. Een verpakking is bedoeld om het product te beschermen tegen invloeden van buiten af. Zodat het product onbeschadigd bij de consument terecht komt. Wanneer we niet gebruikmaken van de juiste verpakking, zal dit derving tot gevolg hebben en een verhoogde CO2 footprint.

De juiste verpakking
“Welke materiaaltype je gebruikt is van groot belang voor het effect op de houdbaarheid van het product en op de footprint, “ vertelt Leo Venhuizen, managing director bij Guillin Nederland, de Europese marktleider in PET plastic verpakkingen voor de levensmiddelensector.

“Een PET verpakking heeft eigenschappen die het product de mooiste presentatie geeft. PET heeft een lagere CO2 uitstoot dan karton. Het soortelijk gewicht is laag en de verpakking kan op de meest veilige wijze gerecycled worden. Wij leveren aan abbGrowers plastic punnets die voor gemiddeld 70 tot 80% uit gerecycled materiaal bestaan. Dit materiaal bestaat weer uit verschillende lagen. Aan de binnen en buiten kant is een nieuwe laag om het gerecyclede materiaal heen. Omdat we zo het product door de verpakking heen goed kunnen zien (helderheid van het materiaal), dat het bakje stevig is (bescherming) en dat we er een folie met informatie op kunnen sealen.

Als we CO2 uitstoot van de plastic bakjes vergelijken met karton, zoals in de tabel te zien is, wordt duidelijk dat de keuze voor PET een verantwoorde keuze is.

Er zijn natuurlijk ook nog andere alternatieve materialen zoals verpakking gemaakt van aardappelzetmeel. Maar ook dat is een discutabele keuze. Gaan we een voedingsstof gebruiken voor verpakking, terwijl er nog zoveel voedseltekorten in de wereld zijn? Veel alternatieven zijn ook vaak duurder en brengen niet altijd het positieve effect op de houdbaarheid.”

“We zouden eigenlijk ons gedrag moeten veranderen,” meent Leo, “Het gaat erom dat we gebruikte spullen zien als een bron in plaats van een afvalstroom. Wij staan, als lid van de brancheorganisatie NRK, ook geheel achter de in 2017 opgerichte denktank Rethink. Waar veel informatie te vinden is over inzichten en innovatie in onze sector.

Voor nadere informatie:
Jeannette Westdorp, abbGrowers 077-2300001 of info@abbgrowers.com

 

Contact

Wij horen graag uw vraag of verhaal. Heeft u interesse in een samenwerking als teler, of heeft u belangstelling voor onze blauwe bessen neem dan contact met ons op.

Ons team staat voor u klaar.